Під ВРУ вшанували пам’ять нацгвардійців, загиблих в результаті теракту 31 серпня 2015

Сьогодні, 31 серпня, на площі Конституції відбулася церемонія вшанування пам’яті гвардійців I-ой Президентської бригади оперативного призначення ім. гетьмана Петра Дорошенка, які 5 років тому загинули під час виконання службового завдання з охорони громадського порядку. Тоді агресивно налаштовані учасники мітингу кинули в сторону військовослужбовців бойову гранату. На жаль, від вибуху загинули чотири гвардійця.


На заході були присутні батьки загиблих, спікер парламенту Дмитро Разумков, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, командувач Нацгвардії України – генерал-полковник Микола Балан та т.в.о.начальника Північного Київського територіально управління, полковник Володимир Шелефост, а також народні депутати ВРУ.


Разом з батьками загиблих присутні вшанували пам’ять нацгвардійців хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки, розташованої на адміністративній будівлі Верховної Ради.

 

«Вшанували пам’ять нацгвардійців Дмитра Сластнікова, Ігоря Дебріна, Олександра Костина, Богдана Дацюка, загиблих від вибуху ручної гранати під стінами Верховної Ради України 31 серпня 2015 року. Таке не повинно повторитися. Пам’ятаємо і сумуємо», – зазначив Арсен Аваков.

Після основної частини заходу присутні вирушили на Солом’янській площі, де покладуть квіти до Меморіалу «Мужності, Вірності, Героїзму працівників МВС України» та меморіальних плит, де увічнені імена загиблих правоохоронців.

Довідка:

31 серпня 2015 роки після голосування у Верховній Раді України щодо змін до Конституції України щодо децентралізації влади, під Радою сталася сутичка між радикально налаштованими мітингувальниками і правоохоронцями, в ході якої з боку мітингувальників була застосована бойова граната. Зараз триває судовий процес щодо обвинувачених в теракті біля парламенту – Ігоря Гуменюка та Сергія Крайняка.

В результаті вибуху поранення різного ступеня тяжкості отримали 65 військовослужбовців Північного ОТО НГУ, з них – 7 офіцерів (2 – учасники АТО), 4 військовослужбовців за контрактом, 54 військовослужбовців строкової служби. Довгий час перебували в реанімації у вкрай важкому стані старший солдат за контрактом Шиян В.А., солдати: Губань Н.Ю., Бадя Ю.С. В даний час зазначені військовослужбовці звільнені з військової служби за станом здоров’я, зокрема солдат Бадя Ю.С. потребує постійного нагляду лікарів.

Від отриманих поранень на місці подій загинув 25-річний старший солдат строкової служби Дебрін Ігор Анатолійович, житель с. Зміївка Бериславського району Херсонської області. У квітні 2015 був призваний херсонським військкоматом і направлений для подальшого проходження строкової служби у військову частину № 3027 Нацгвардії України. Помер в лікарні 31 серпня 2015 року в результаті ураження серця осколком від гранати.

1 вересня 2015 від отриманих поранень в медичних установах померли:

21-річний солдат строкової служби Сластніков Дмитро Анатолійович, 1994 року народження, родом з м. Жовті Води Дніпропетровської області. Стрілець I- ої оперативної бригади НГУ. Призваний на строкову службу в квітні 2015 року, проходив службу у військовій частині №3027. Помер від ран в реанімації клінічної лікарні №17 м. Київ.

Солдат строкової служби Костина Олександр Сергійович проходив службу у військовій частині №3027 Національної гвардії України. Народився в 1995 р. в Херсонській області. Отримав важкі осколкові поранення в результаті вибуху. У хлопця була відкрита черепно-мозкова травма і проникаюче поранення грудної клітини. Майже добу юнак перебував у комі в важкому стані в Олександрівській клінічній лікарні м.Києва. Медики до останнього боролися за життя гвардійця, проте важкі рани виявилися несумісними з життям.

25 вересня 2015 помер 25-річний Богдан Дацюк, старший кулеметник БТР, родом з Літина Вінницької області. Службу проходив у військовій частині Нацгвардії 3027. Богдан після отриманих поранень боровся за життя ще 25 днів. Весь цей час знаходився в критичному стані, був підключений до апарату штучної вентиляції легенів, в комі. Хлопець втратив око, кілька разів у нього зупинялося серце, але лікарям вдавалося його перезапустити. На жаль, всі зусилля виявилися марними, боєць помер. Поховали Богдана Дацюка 27 вересня в рідному Літині.

За особисту мужність, сумлінне і бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов’язку Указом Президента України нагороджено орденом «За мужність» III ступеня, посмертно:

  • Дебрін Ігор Анатолійович;
  • Сластніков Дмитро Анатолійович;
  • Костина Олександр Сергійович;
  • Дацюк Богдан Вікторович.