Арсен Аваков: Зміна почесної варти не просто церемонія, а данина пам’яті гвардійцям, загиблим у 2015

Сьогодні, 1 березня, на площі Конституції в Києві біля стін Верховної Ради України пройшла перша церемонія підняття державного прапора і зміна почесної варти Національної гвардії України. В урочистому заході взяли участь Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, командувач Національною гвардією України Микола Балан.

 

«Упевнений, що підняття державного прапора і церемоніал зміни почесної варти НГУ на площі Конституції стане хорошою європейською традицією в Україні. Така церемонія існує в багатьох країнах світу, але для нашої держави це новела. Тепер по вихідних і святах, щогодини в зимовий час і кожні дві години – в літній, буде проходити зміна варти. Гвардійці нестимуть службу з 10:00 до 18:00», – розповів глава МВС Арсен Аваков.

Він додав, що це місце особливе для гвардійців. Нова традиція – не просто церемонія, а данина пам’яті побратимам, які загинули під стінами парламенту в серпні 2015 роки від вибуху гранати. Їх імена викарбувані на меморіальній дошці на будівлі парламенту.

Нести службу перед парламентом буде почесна варта Національної гвардії України. Особовий склад буде зустрічати делегації, представників держав і урядів іноземних держав, а також забезпечувати порядок і безпеку.

Під час урочистого заходу голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив, що Україна багата традиціями, які ми шануємо і зберігаємо:

«Сьогодні разом з Міністерством внутрішніх справ і Національною гвардією ми починаємо нову церемонію – підняття державного прапора і зміна почесної варти в вихідні та святкові дні. Сподіваюся, ця традиція буде існувати багато років. Україна повинна підтримати такий почесний тренд, поширений у багатьох країнах», – сказав він.

Саме на Площі Конституції, під стінами парламенту, двічі на рік молоді гвардійці Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України присягають на вірність українському народові.