Арсен Аваков: МВС перевіряє повідомлення про несанкціонований доступ в інформаційну систему ЦВК «Вибори-2019»

Інформація про втручання в роботу системи надійшла від кандидатів в президенти, повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 15 березня під час координаційної наради за участю голови СБУ Василя Грицака, глави ЦВК Тетяни Сліпачук, керівництва Держспецзв’язку та Національної поліції.

На нараді глав відомств обговорювалися питання захисту та безпечної роботи системи «Вибори-2019», проведення комплексних експертиз систем захисту, тестування швидкості і надійності роботи каналів зв’язку, а також система реагування на кіберінціденти в день голосування.

«Для нас важливі засоби захисту цієї системи від несанкціонованого втручання в роботу і можливих кібератак в день голосування. У нас вже є кілька звернень від кандидатів в президенти щодо втручання в роботу системи. Йдеться як про транзитні сервери, так і про несанкціонований доступ до системи. Наші фахівці перевіряють цю інформацію. Ми повинні бути впевнені, що інформаційно-аналітична система «Вибори 2019» повністю захищена від зовнішнього впливу», – зазначив Арсен Аваков.

Міністр підкреслив, що МВС забезпечить посилену охорону ліній зв’язку від фізичних ушкоджень і несанкціонованого доступу. Для цього «Укртелеком» надав Нацполіції детальний перелік потенційно уразливих каналів.

У свою чергу глава ЦВК Тетяна Сліпачук повідомила, що перевірка захисту систем ЦВК проходить в плановому режимі, а наявні системи безпеки здатні зафіксувати всі аномальні втручання:

«Розпорядником зазначеної системи є Центральна виборча комісія. До 20 березня ми очікуємо результати комплексних експертиз систем захисту. До 28 березня ми отримаємо такі дані з окружних виборчих комісій, щоб 29 березня підтвердити готовність системи «Вибори-2019» до роботи. Наші системи здатні зафіксувати всі аномальні втручання і забезпечити працездатність інформаційного ресурсу».