Арсен Аваков: Довіра до Нацполіції – 43,5%, до Патрульній поліції – 53%. Соціологічне дослідження, березень 2017

Міністр внутрішніх справ представив резюме великого соціологічного дослідження, проведеного соціологічною компанією Taylor Nelson Sofres (TNS) на замовлення компанії IREX в 12 містах України, які включені до пілотного проекту з організації взаємодії між поліцією і громадськістю – Community policing.

Відзначимо, що в порівнянні з результатами першого опитування, проведеного півроку тому, показники довіри громадян до поліції виросли: до Нацполіції – 43.5%, до Патрульній поліції – 53% (за березень 2017 року).

Глава відомства підкреслив, що Поліція – як патрульна, так і Національна – більшою мірою, ніж інші, сприймається як державний інститут, який служить інтересам громадян. За півроку довіру до Національної поліції зросла від 38.9% до 43.5% – на 4,6%, недовіра знизилося від 22.8 до 21.5 – на 1,3%. За Патрульній поліції: довіру збільшилася від 47,5 до 53 – на 5,5%, недовіра знизилося від 19 до 16% – на 3%.

Важливо! Дослідження проводилося в 12 містах України: Кропивницький (Кіровоград), Вінниця, Чернігів, Івано-Франківськ, Ужгород, Мукачево, в тому числі східні міста – Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Сєверодонецьк, Рубіжне та Лисичанськ.

«Саме цифри, а не проплачені статті – переконливий аргумент, що підтверджує вірність нашого шляху. Реформа рухається вперед … Гарні результати дослідження для Нацполіції? Скажімо так, непогані в порівнянні з іншими. Чи достатньо вони гарні в абсолюті? Зрозуміло, ні! Ми відмінно знаємо, де все ще зовсім погано, де проблеми, де ще не довели реформу до результату, а в яких напрямках тільки починаємо цей шлях … Роботи непочатий край … АЛЕ! Ми твердо маємо намір крок за кроком змінювати стереотипи і створювати нову поліцію, якій би повністю довіряли люди! Упевнений, ми на вірному шляху. Наша мета – рівень довіри між 80-ю і 92-ма відсотками – як в Скандинавських країнах! Це наші амбіції, до цієї мети ми і йдемо – крок за кроком!» – підсумував Арсен Аваков.

Повні результати цього соціологічного дослідження – на сайті МВС України.

 Вихідні дані дослідження

Виконавець: Дослідження проведено фірмою TNS Ukraine, що входить до складу провідної світової групи компаній Taylor Nelson Sofres Україна – одна з 70 країн, де діють компанії групи TNS. TNS посідає перше місце в Європі і друге в світі серед дослідницьких компаній. Представництва групи вважаються лідерами ринку маркетингових досліджень в таких країнах, як Великобританія, Франція, Нідерланди, Іспанія, Фінляндія, Норвегія, Данія.

«TNS Ukraine» надає повний комплекс маркетингових послуг шляхом збору, аналізу і обробки інформації з використанням сучасних технологій. У своїй діяльності «TNS Ukraine» дотримується головних міжнародних маркетингових стандартів – ESOMAR і «Gallup International Association», а також стандартів якості маркетингових досліджень Української асоціації маркетингу.

Замовник: Дослідження замовлено організацією IREX. IREX – міжнародна неприбуткова організація, під егідою якої реалізуються програми з розвитку інститутів громадянського суспільства. Компанія здійснює системний моніторинг ходу реформ соціальних інститутів України.

Мета дослідження: визначити рівень довіри населення до державних і недержавних інститутів України і розуміння населенням проведених реформ.

Географія дослідження: Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Сєверодонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кропивницький (Кіровоград), Вінниця, Чернігів, Івано-Франківськ, Ужгород, Мукачево.

Репрезентативність вибірки: репрезентативність в зазначених містах, квотна за критерієм статі і віку.

Обсяг опитаних респондентів:

5 – 22 вересня 2016 року – 1000 осіб;

30 січня – 6 березня 2017 року – 1500 осіб.

 response rate (відсоток осіб, які погодилися відповісти, в загальній кількості людей, яким було запропоновано відповісти на питання дослідження):

5 – 22 вересня 2016 – 46%;

30 січня – 6 березня 2017 – 34%.

 Теоретична похибка вибірки:

5 – 22 вересня 2016 – 3%;

30 січня – 6 березня 2017 – 2,5%.