Арсен Аваков: санкція СК про заочний арешт Віталія Марківа – визнання РФ в спецоперації проти України

Міністр внутрішніх справ вважає, що рішення слідчого комітету РФ про заочний арешт нацгвардійця Віталія Марківа свідчить про причетність Росії до брудної пропагандистської кампанії, наслідком якої став необґрунтований арешт Марківа в Італії.

Російські ЗМІ поширили інформацію, що Слідчий комітет РФ вимагає заочного арешту військовослужбовця НГУ Віталія Марківа: сьогодні, 11 грудня, Басманний суд Москви санкціонував заочний арешт українського гвардійця і звинувачує його “у вбивстві, скоєному групою осіб за попередньою змовою загальнонебезпечним способом з мотивів політичної, ідеологічної , національної ненависті або ворожнечі “(частина 2 статті 105 Кримінального кодексу РФ).

«Путінський режим фактично визнав свою участь у спробі фальсифікації справи нацгвардійця Віталія Марківа. А коли не вдалося – почав власне відкрите переслідування! Як кажуть в Росії «На злодієві і шапка горить», – заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Нагадаємо, що 3 листопада 2020 року Апеляційний суд Мілана за участю шести присяжних і двох суддів повністю виправдав Віталія Марківа, після того як він провів в італійській в’язниці понад три роки за бездоказовими і необґрунтованими звинуваченнями.

«Україна захищала і буде захищати своїх військовослужбовців і нікому не дозволить їх безпідставно звинувачувати в злочинах, до яких вони не мають ніякого відношення», – підкреслив міністр.

Довідка:

30 червня 2017 року Італії затримали старшого сержанта, командира відділення батальйону ім.Кульчицького (в / ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою в причетності до загибелі фоторепортера громадянина Італії Андреа Роккеллі та його перекладача, громадянина РФ Андрія Миронова в м. Слов’янськ у травні 2014 року.

12 липня 2019 року, суд Павія виніс вирок у справі українського гвардійця Віталія Марківа. Рішенням суду гвардієць був засуджений до 24 років позбавлення волі. 12 липня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Україна оскаржить вирок італійського суду.

За свідченнями українських військових, Віталій Марків не причетний до загибелі італійського репортера. У 2014 році в Слов’янську гвардійський підрозділ не мало на озброєння мінометів, вогнем яких нібито міг бути убитий журналіст. Відзначимо, що сам Роккеллі перебував на позиціях бойовиків проросійських незаконних збройних формувань і навмисне піддавав себе на небезпеку, не дивлячись на офіційні попередження Посольства Італії: не їхати в зону бойових дій.

У серпні 2020 року Національна поліція України в рамках розслідування кримінальної виробництва за фактом загибелі італійського фотокореспондента і його перекладача провела ряд слідчих дій на місці подій, в Слов’янську і на горі Карачун і отримала докази невинуватості  Віталія Марківа. Зібрані матеріали були передані італійському суду.

3 листопада 2020 року апеляційний суд Мілана повністю виправдав Віталія Марківа.