Арсен Аваков прилетів в Харківську область для координації гасіння лісових пожеж

Міністр внутрішніх справ заявив, що загрози населеним пунктам немає. Авіація МВС і підрозділи ДСНС з використанням спеціальної техніки контролюють ситуацію і не допускають відкритих вогнищ загорянь. Для координації робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації організований Оперативний штаб, в якому крім керівників обласних управлінь ДСНС і НПУ беруть участь представники обласної та місцевої влади.

Йде робота по ліквідації пожежі на площі 100 га Дворічанського лісництва Харківської області, а також в Кремінському, Новоайдарському та Станіч-Луганському районах Луганської області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З самого початку робіт з ліквідації НС, Нацполіція забезпечила оточення периметра території пожежі та патрулювання постраждалих будинків, щоб уникнути мародерства.

3 вересня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вилетів в район гасіння пожеж в Харківській області.

Разом з главою МВС на місці подій працює міністр соціальної політики Марина Лазебна. У складі делегації також Віце-прем’єр-міністр України-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та міністр оборони України Андрій Таран, які попрямували в райони лісових пожеж в Луганську область. Для аналізу ситуації керівники зробили вертолітний обліт і повітряний моніторинг району надзвичайної ситуації.

«Харківська область – площа лісової пожежі біля 100 га. Проводимо гасіння по периметру. Концентруємо сили ДСНС, НПУ та НГУ, направляємо спеціальну техніку, задіяно авіацію: два літаки АН-32П і вертоліт Мі-8 ДСНС. Створено спеціальний штаб координації на місці. Щоб, у разі посилення поривів вітру, ми могли відразу стабілізувати ситуацію – стягнути додані сили з інших районів. Евакуйовано 33 жителя с. Гороб’ївка і Гряниківка. Загрози іншим населеним пунктам немає», – сказав Арсен Аваков.

Для координації сил і засобів, задіяних в ліквідації пожеж, глава МВС провів нараду оперативного штабу. «Повітряний моніторинг не виявив вогнищ відкритого вогню, проте з огляду на аномальну спеку і сильний вітер, було прийнято рішення задіяти додаткові сили ДСНС і резерви НПУ, НГУ», – підкреслив Арсен Аваков.

Учасники оперативного штабу взяли участь в селекторній нараді присвяченій питанням ліквідації наслідків пожеж та відшкодуванню матеріальних збитків постраждалим під керівництвом Президента України Володимира Зеленського за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаль.

За словами Арсена Авакова, на нараді прийнято рішення про виділення матеріальної компенсації людям, господарства яких постраждали від пожежі.

«Господарі повністю знищених будинків отримають максимальну компенсацію – це приблизно 300 тисяч гривень. Люди, які постраждали менше – отримають меншу компенсацію. На місці працюватиме спеціальна комісія, яка оцінить наслідки пожежі. Ми постійно на зв’язку, контролюємо ситуацію і піклуємося, щоб кожен отримав необхідну допомогу», – повідомив глава МВС.

Міністр зазначив, що, якщо під час пожежі згоріли документи, громадянам слід звернутися до представників МВС та Харківської ОДА, які допоможуть їх відновити.

Арсен Аваков оглянув згорілі домогосподарства і поспілкувався з місцевими жителями. Всього за даними Мінсоцполітики, в Харківській області від лісової пожежі постраждало 22 домогосподарства, 33 людини зазнали матеріальних збитків.

Арсен Аваков вручив місцевому жителю Сергію Тесленко медаль “За сприяння органам внутрішніх справ”. Як тільки почалася пожежа, ще до приїзду ДСНС, Сергій на тракторі пропахав смугу вздовж крайньої до палаючого лісу вулиці і тим зупинив вогонь. Своїми діями він врятував від пожежі 20 будинків. “Дякуємо Сергію за допомогу і приймаємо в почесні рятувальники!” – підкреслив глава МВС.

 

 

 

 

 

 

Довідка:

Харківська область, Дворічанський район:

2 вересня о 12:54 поблизу с. Гороб’ївка Дворічанського району виникла пожежа в лісовому масиві. Близько 15:00 через сильний поривчастий вітер (до 15 м / с) пожежа набула подальшого розповсюдження в напрямку населених пунктів Гороб’ївка і Гряниківка. В результаті пожежі знищено 22 житлових будинки, відселені 33 людини, через отруєння продуктами горіння за медичною допомогою звернулася 1 людина. Загальна площа, пройдена вогнем, орієнтовно становить 500 га, з них 100 га верхового пожежі. Станом на 09.00 3 вересня осередки пожежі в населених пунктах Гороб’ївка і Гряниківка ліквідовано, триває гасіння осередку лісової пожежі на площі близько 100 га. До гасіння залучено 395 осіб та 61 одиниця техніки, 2 пожежні літаки і 1 вертоліт. Координацію робіт з гасіння пожежі на місці здійснює штаб.

Харківська область, Чугуївський міськрада:

2 вересня о 12:13 в ДСНС надійшла інформація, що поблизу с. Клугино Башкирівка Чугуївської міськради на території Новомосковського лісництва виникла пожежа. О 20:06 пожежа була локалізована на площі близько 30 га. Жертв і постраждалих немає. Станом на 09.00 3 вересня відкритого вогню не спостерігається, проводиться гасіння окремих осередків тління лісової підстилки і залишків деревини всередині контрольованого периметра. До гасіння залучено 211 чоловік та 19 одиниць техніки.

Луганська область:

Станом на 09.00 3 вересня ліквідовано 16 пожеж. В результаті пожежі загинула одна людина і двоє людей з опіками різних ступенів тяжкості госпіталізовані. Вогнем знищено 13 закинутих житлових будинків. Триває гасіння 6 вогнищ пожеж сухої трави та лісових насаджень на загальній площі 945 га в Кремінському, Новоайдарському та Станіч-Луганському районах. До гасіння пожеж задіяно 378 осіб і 68 одиниць техніки ДСНС З метою надання допомоги в гасінні лісових пожеж на території Луганської області від ДСНС додатково залучено 135 рятувальників та 27 од. техніки з Донецької, Дніпропетровської, Полтавської областей. Координацію робіт з гасіння пожеж здійснює оперативна група Головного управління ДСНСН України в Луганській області в тісній взаємодії з командуванням Операцій об’єднаних сил.