Арсен Аваков: Закликаю високий суд Італії об’єктивно розглянути справу українського гвардійця Марківа

Сьогодні. 31 серпня, в МВС відбувся брифінг, на якому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і начальник Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе ознайомили українські та італійські ЗМІ з проміжними результатами розслідування кримінального провадження за фактом загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та громадянина РФ Андрія Миронова. Українське слідство здобуло докази невинуватості ув’язненого в Італії Віталія Марківа. Під час брифінгу пряма трансляція здійснювалась на двох каналах, зокрема із синхронним перекладом на італійську мову.

29 вересня в Мілані почнеться розгляд судом апеляційної скарги гвардійця Віталія Марківа, який вже четвертий рік перебуває у в’язниці для особливо небезпечних злочинців «Опера» в Мілані за несправедливим вироком суду міста Павія і абсурдним звинуваченням у вбивстві журналістів.

«Сьогодні ми вирішили оприлюднити проміжні результати розслідування ще й тому, що хочемо дати сигнал про нашу повну готовність до співпраці з італійським правосуддям і показати важливість матеріалів слідства для встановлення істини у цій справі. Наше слідство знайшло ряд свідків, важливих для встановлення картини загибелі журналістів, свідчення яких чітко показують невинуватість Віталія Марківа», – підкреслив міністр.

Нагадаємо, 24 травня 2014 близько 18 години біля заводу «Зевс Кераміка» в місті Слов’янську під час артилерійського обстрілу загинули журналіст Італійської Республіки Роккеллі та громадянин Російської Федерації Миронов, а також отримали тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень журналіст Французької Республіки Вільям Рогулон і громадянин України Євген Кошман.

За даним фактом слідчим підрозділом поліції (в той час міліції) Слов’янська було відкрито кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу України (Терористичний акт), досудове розслідування в якому здійснювалося слідчими Служби безпеки України, проте було призупинено на час окупації Слов’янська проросійськими бойовиками і бойових дій. У листопаді 2019 року СБУ передало розслідування Національній поліції України, до компетенції МВС.

Слідчими Головного слідчого управління (ГСУ) Нацполіції України проведено великий обсяг слідчих (розшукових) дій, в ході яких щохвилинно досліджена хронологія подій артилерійського обстрілу, встановлені фактичні обставини загибелі Роккеллі , Миронова, а також поранення Рогулона і Кошмана. Зокрема, допитано 70 свідків, 20 з них – безпосередні свідки обстрілу, проведено 7 слідчих експериментів, 5 додаткових оглядів місць злочинів та 11 судових експертиз.

Крім того, проведена військово-юридична експертиза, яка встановила законність діяльності та відсутність порушень з боку ВСУ і НГУ під час бойових дій з протидії російській агресії та терористичної діяльності проросійських бойовиків. Також експерти встановили відсутність причинно-наслідкового зв’язку між діями стрілка Марківа та загибеллю Миронова і Роккеллі.

Слідство проаналізувало і долучила до матеріалів виробництва нормативно-правові акти і відомчі документи, на підставі яких військовослужбовці НГУ, зокрема Марків, несли службу на горі Карачун і були озброєні лише стрілецькою зброєю. Мінометів на озброєнні НГУ в той період не було, у той час як Андреа Роккеллі загинув від осколка міни, згідно з офіційним висновком патологоанатома.

Встановлено, що відстань між позицією, на якій знаходився Марків, і місцем загибелі журналіста становить 1,76 км.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Через велику відстань, наявності на залізничному переїзді вагонів поїзда і густого листяного покриву лісопосадки, з позиції Марківа не можна було ні прицілитися в групу журналістів, ні навіть побачити їх.

Ця інформацію підтверджує в своїх свідченнях солдатів НГУ Василь Кузик, який ніс службу на горі Карачун разом з Марківим. Кузик на підтвердження своїх слів надав слідчому для огляду мобільний телефон з відеозаписом, зробленим на горі Карачун під час несення служби з Марківим, на якому зафіксовано напрямок і видимість з позиції Марківа.

«В ході розслідування не виключається версія умисного заманювання бойовиками незаконних збройних формувань італійського журналіста Роккеллі, росіянина Миронова і французького журналіста Вільяма Рогулона, який отримав поранення, з подальшою провокацією військовослужбовців України на перехресний вогонь. Під час допиту встановленого свідка, місцевого жителя, з’ясувалося, що стрілянина почалася з території заводу «Зевс Кераміка», де в той час перебували бойовики НЗФ», – повідомив Максим Цуцкірідзе.

Інформація підтверджується допитом свідка Глушкова, який підвозив пораненого Рогулона від заводу «Зевс Кераміка» в Слов’янськ. Свідок розповів, що в той час, коли він з Рогулоном від’їхав від заводу, по автомобілю відкрили стрілянину з автоматів. На авто свідка експертиза виявила пошкодження від пострілів з автомата (калібр 5,45 мм), а також встановила, що по автомобілю свідка стріляли з близької відстані, за його словами, бойовики незаконних збройних формувань.

Підтвердженням стрільби бойовиків з території заводу “Зевс Кераміка” є відеозапис, зроблений французьким журналістом Рогулоном 24 травня 2014 року, на якій зафіксовані постріли зі стрілецької зброї з близької відстані.

ГСУ проведений слідчий експеримент із здійсненням експериментальних пострілів з позиції Марківа на горі Карачун і з території заводу «Зевс Кераміка», де в той час перебували бойовики незаконних збройних формувань. Згідно з висновком цієї експертизи, звуки пострілів, які зафіксовані на камеру французьким журналістом Рогулоном, зроблені зі стрілецької зброї, найімовірніше, типу АКС-74 і АКМС-74 з відстані від 130 м до 155 м. Тобто, ймовірно, від будівлі заводу «Зевс Кераміка», але ні в якому разі ні з позиції Марківа на горі Карачун з відстані 1,76 км.

Про можливу провокацію бойовиків з використанням групи іноземних журналістів свідчить виявлена ​​27 травня 2014 в одязі загиблого громадянина РФ Миронова записка про можливу фотосесію зі Стрілковим (псевдонім громадянина Росії Гіркин, відставного офіцера збройних сил і Федеральної служби безпеки РФ), який керував незаконними збройними формуваннями при захопленні міста Слов’янська.

Судова почеркознавча експертиза встановила, що ця записка написана Стелою Хорошевої, яка близько 20 років проживає на території Італії, однак в період захоплення Слов’янська була прес-секретарем так званого “народного мера” Слов’янська В’ячеслава Пономарьова.

Під час допиту в якості свідка сина Стелли Хорошевої, слідчі отримали блокнот, що належить його матері, що дало можливість провести почеркознавчу експертизу.

Начальник ГСУ підкреслив, що італійська сторона не надала українським слідчим відповіді на запит про проведення допиту Стелли Хорошевої, не дивлячись на отримане українським слідством докази, що вона контактувала із загиблими Роккеллі і його перекладачем під час їх поїздки на територію, підконтрольну бойовикам «ДНР» і є важливим свідком у цій справі.

Крім того, Главою Нацполіції України відповідні органи Італійської Республіки направлено офіційний лист з пропозицією ознайомитися з результатами досудового розслідування НПУ в кримінальному провадженні та взяти участь в проведенні додаткових слідчих (розшукових) дій на території міста Слов’янськ Донецької області, а саме в районі загибелі Роккеллі. Відповіді на цей лист з Італії не надходило.

Міністр внутрішніх справ наголосив, що, на жаль, представники італійських правоохоронних органів жодного разу не приїжджали в Україну і не були на місці загибелі італійського громадянина.

«Таким чином, слідство не було проведено в повному обсязі, і Віталій Марків був позбавлений безумовного права на об’єктивне розслідування і права на захист. Тому я закликаю шановний італійський суд взяти до уваги докази, зібрані українським слідством, і врахувати їх при винесенні справедливого рішення!» – повідомив міністр

Також міністр внутрішніх справ розповів, що в п’ятницю спілкувався з Віталієм Марківим по відеозв’язку і особисто розповів йому про результати розслідування кримінального провадження за фактом загибелі Роккеллі і Миронова та отриманих доказах невинуватості гвардійця.

«Віталій – борець, воїн, сильний духом і справжній патріот України! Він не причетний до загибелі Андреа Роккеллі і Андрія Миронова. Ми не перестанемо боротися за нього».