Арсен Аваков: Рятувальники з дев’яти регіональних підрозділів ДСНС отримали 41 сучасний пожежний автомобіль

Сьогодні, 20 грудня, в Київській області, міністр внутрішніх справ заявив, що за час модернізації техніки ДСНС, тобто за три роки, підрозділи рятувальників отримали близько 500 спеціалізованих машин, в 2018 році – 125.

5 пожежних авто відправляться до Головного управління ДСНС України в Дніпропетровській області, 4 – в Закарпатську, 5 – Запорізьку, 5 – Львівську, 5 – Одеську, 4 – Сумську, 5-Харківську, 4 – Херсонську, 4 – Чернігівську область.

«У нас сьогодні визначна подія, 41 автомобіль з 125, які в цьому році отримали підрозділи ДСНС. Завтра прилітають перші два з 55 вертольотів за контрактом з французькою компанією Airbus. Це масштабний контракт нової системи авіаційної безпеки. А після обіду ми з главою ДСНС будемо проводити переговори про закупівлю нових вітчизняних пожежних літаків. Переоснащення служби надзвичайних ситуацій – це ключовий показник безпеки нашої країни. Пожежні, які щодня ризикують собою заради збереження життя іншого – заслуговують мати тільки кращу і ефективну техніку! Але потрібно розуміти, що служба ДСНС сильна не автомобілями і вертольотами, а саме вами, нашими рятувальниками, на яких ми покладаємося», – сказав Арсен Аваков.

Глава ДСНС Микола Чечоткін зазначив, що служба дбає не тільки про матеріальне-технічне забезпечення, а й про соціальний захист рятувальників.

«Ви всі були свідками того, як модернізувалася наша служба. І сьогодні на перший план виходить саме соціальний захист наших рятувальників. Це і зарплата, і забезпечення житлом. Разом зі старими автомобілями в небуття відходить малопрестижна і малооплачувана професія рятувальника. Ми і надалі будемо працювати над поліпшенням автомобільного парку ДСНС. Паралельно – підвищувати рівень захисту рятувальників. Думаю, що ці автомобілі значно підвищать ефективність вашої роботи», – підкреслив Микола Чечоткін.

Варто відзначити, що нові автоцистерни здатні перевозити сім чоловік особового складу, використовуються для гасіння пожеж водою та повітряно-механічною піною. Автомобілі оснащені сучасною високотехнологічною водяній помпою. Яка дозволяє використовувати при необхідності технічну і забруднену воду. Нові пожежні автомобілі набагато економніші у витрачанні палива і мають на 50% більший запас води. Також вони можуть бути задіяні в рятувальних операціях і розчищення доріг.

В рамках урочистого заходу рятувальники влаштували показовий виступ з силової атлетики в перетягуванні пожежних машин – як символ того, що служба ДСНС стала сильною і непохитною.

«У стронгменів-вогнеборців на плечах зараз не тільки 14 тонна міць металу, запчастин і устаткування, але і величезна відповідальність за нашу з вами безпеку!» – заявив міністр.