Арсен Аваков: Для того щоб на дорогах був порядок і комфорт, доведеться зайнятися самодисципліною

Міністр внутрішніх справ презентував запуск пілотного проекту системи автоматичної фіксації порушень ПДР. Мета проекту – автоматична фіксація порушень швидкісного режиму за допомогою сучасних технологій і без участі поліцейського. Результати тесту допоможуть створити повноцінну та ефективну систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху і в наступному році ввести її по всій країні.

За інформацією глави МВС 14 липня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Законом передбачено введення в дію системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Для реалізації положень Закону було створено робочу групу, до якої увійшли представники МВС, Нацполіції, представники з інших зацікавлених центральних органів виконавчої влади (Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державної регуляторної служби).

Камера фіксує перевищення швидкості, після чого інформація передається в Центр обробки даних Національної поліції. Вони обробляються оператором – поліцейським, з використанням наявних баз даних МВС. В результаті обробки виноситься електронне адміністративне постанову, яка в подальшому буде направлятися власнику транспортного засобу. Водіям, чиї автомобілі мають державну реєстрацію, постанова буде відправлятися Укрпоштою. Що стосується транспортних засобів з іноземною реєстрацією, постанова буде передаватися через Держприкордонслужбу (з метою вручення особі, яка ввезла транспортний засіб на територію України).

Повноцінне впровадження системи по всій країні передбачає до 5 тисяч відеокамер і стане можливим тільки після інвестицій, сума яких обчислюється мільярдами доларів США.

«У всьому світі це дуже вигідний з точки зору фінансового інвестування проект. До нас, після прийняття законодавчої бази, звернулися в приватному порядку десятки компаній, які готові вкладати сотні мільйонів доларів», – зазначив міністр внутрішніх справ.

Вже найближчим часом керівництво МВС запросить Міжнародний інвестиційний банк, який буде займатися підбором інвесторів для проекту. При цьому відбір донорів, техніки та інші складові процесу будуть абсолютно прозорими.

Ефективність системи проявилася вже в перші години роботи тестових камер.

На першому етапі роботи системи будуть використовуватися дані, отримані з камер, встановлених в місті Києві (1 камера – вул. О. Теліги, 61) та Одесі (2 камери – транспортна розв’язка «Конюшиновий міст»). Це тест. Всього ж по всій країні – в режимі реального експлуатації-будуть встановлені тисячі камер.

«Це дозволить суттєво знизити рівень аварійності на дорогах, зменшить кількість загиблих і травмованих громадян.

На сьогоднішній день в Україні збільшилася кількість ДТП на 26%. ДТП з постраждалими за 6 місяців до: 2015 рік – 9 900 осіб, 2016 – 12 500 осіб. За 6 місяців 2016 року в ДТП загинуло 1,5 тисячі наших громадян і травмовано більше 15 тис. чоловік, зазначив міністр.

«Ви будете сміятися .., але за 6 годин тестового режиму всього на 3 камерах відеофіксації – зафіксовано порушень на суму штрафів близько 3 млн. грн! А якщо цих камер буде 5000 ?!

Для того щоб був порядок і комфорт на дорогах доведеться зайнятися самодисципліною – кожному з нас. Це один з кроків цивілізованості, який доведеться зробити!

МВС зробить незалежну, добре працюючу систему – з Мінінфрастрактури – якісні дороги, а з водіїв – дисципліна!» – заявив Арсен Аваков.