Арсен Аваков: Ми маємо план по Донбасу, не пов’язаний з компромісами Путінському режиму

Інтерв’ю програмі “ТСН-тиждень”, канал “1 + 1”: про Донбас та Крим, товарообмін, поліцію і трохи про мотивацію..) :

Як довго ще протримається блокада окупованих територій на Донбасі? З якого боку барикад у цьому сенсі міністр внутрішніх справ? Чи варто боятися блокадникам силового розгону? На ці запитання в ексклюзивному інтерв’ю програмі ТСН.Тиждень відповів Арсен Аваков. А заодно зізнався, кому в структурі МВС треба готуватися на вихід.

– Без перебільшення останні тижні лютого є знаковими, тому що це річниця Революції гідності. Так уже склалося, що в принципі, цей час збігається з часом початку вашої роботи на посаді міністра. Це теж третій рік. Як вважаєте, за цей час вдалося змінити це ставлення людей, вдалося провести ті реформи, які так чекали?

– У Міністерстві внутрішніх справ працює близько 300 тисяч осіб. Це – Національна гвардія, прикордонники, поліція, міграційна служба, сервісні центри, ДСНС та інші служби. Тобто для того, щоб розгорнути цю машину в принциповому характері, потрібен час, потрібна стратегія і тактика. І ми це робимо. Десь у нас виходить краще, десь не виходить. Але, вважаю, що ми маємо дуже непогану динаміку, якщо взяти за три роки.

Ми мали пік захоплення і обожнювання патрульною поліцією, яка в якийсь момент досягала 60% рівня довіри. Зараз це опустилося до тверезої повсякденності – 40%. Ми маємо деяке підвищення довіри в загальному в системі поліції, там близько 25%. Але це статистика.

Досвід європейських країн і взагалі розвинених нормальних демократій каже, що там, де поліція буде користуватися довірою більше 50%, тобто більшості населення, там ми будемо мати стійку правоохоронну систему. Я дуже розраховую, що таку систему ми будемо мати в найближчі три-п’ять років. Коли ці молоді хлопці, яких ми набрали зараз за конкурсами, почнуть займати керівні посади, коли наберуться досвіду, коли перестануть розбивати машини, над якими всі так потішаються. І ця ситуація стабілізується, коли ми стабілізуємо законодавство. Але це процес, крок за кроком.

Ви згадали поліцію. Україна отримала нового керівника Національної поліції. Ви даєте якісь терміни новому керівнику, щоб побачити якісь рішучі зміни?

– Сергій Миколайович Князєв – новий глава Національної поліції, бойовий офіцер, який за ці три буремні роки пройшов достатньо складний шлях. Працював у Київській області, потім – у Донецькій області в пік усіх подій. Був і в Дебальцевому, і вздовж всієї лінії фронту, і у Волновасі, і в Маріуполі. Скрізь. Тобто це людина, яка стоїть на землі дуже твердо, з стійкими принципами, і який робить свою справу. Стратегічно, це забезпечить нам прискорення змін, я в цьому глибоко переконаний.

Зараз, попередньо, можу сказати, що ми маємо досить непогану динаміку. І зі зниження викрадень автомобілів, і зі зниження вуличних злочинів, і щодо інших позицій, у тому числі із розкриття тяжких злочинів – убивств і завданих тяжких тілесних ушкоджень.

Цей тиждень відзначився низкою таких гучних подій, які викликали широкий резонанс у суспільстві. Мабуть, найперше, це блокада торгівлі з окупованими територіями. Яка ваша оцінка цієї ситуації?

– Я ніколи не приховував своєї позиції в цьому питанні, неодноразово публічно висловлювався і в ці дні в тому числі.

Питання необхідності врегулювати взаємовідносини товарообміну з окупованими територіями – це необхідність. Було відповідне рішення РНБО, щоб ми врегулювали це питання і надані відповідні доручення, і постанови Кабінету міністрів довго-довго готуються однією зі служб – Службою безпеки, і ще однієї зі служб Кабінету міністрів. Настільки довго, що в частини суспільства виникають до цього питання і деякі підозри.
Наскільки я знаю, на найближчому засіданні Кабінету міністрів буде винесено проект постанови, який регулює цей товарообмін.

Зараз більшість із цих товарообмінів регулюється спеціальною постановою Антитерористичного центру, що для деяких розумних, так скажімо в лапках, і дуже розумних підприємців є вторинним документом, який можна обходити.

Чи потрібно заборонити товаропотік? Так, я вважаю, що потрібно його заборонити в повному обсязі за винятком, як я кажу, критичного імпорту. Ну, це буквально не імпорт, тому що окупована територія – це все ж українська територія. Але, будемо називати для простоти “критичний імпорт”, який стосується тільки енергетичного вугілля, тільки продуктів і напівфабрикатів металургії для того, щоб заводи працювали. У зворотному боці має і може йти обладнання, не обладнання, а запчастини для ремонту шахтного добувного обладнання і шахтних ліфтів і, можливо, кріпильний матеріал. Тут я не великий фахівець. Ось ці чотири-п’ять позицій, які ми повинні вирішити. Все інше має бути заборонено. Це моя думка, як повинно бути.

Але тільки це не можна робити через матроса Железняка, який при цьому ще й робить собі політичну кар’єру. Я це не сприймаю ні в якому разі.

Ні поліція, ні Національна гвардія, ніхто з силових відомств не виходив з того, що ми хочемо розігнати це силовим шляхом.

Я хочу, щоб усі розібралися в тому, що відбувається реально, і кожен зробив свою роботу. Уряд прийняв відповідне рішення – дуже чітке законодавче регулювання. Експерти, журналісти це показали, прокоментували, покритикували. І після цього все починає працювати далі. Контрабандисти “йдуть у сад”. Ті, хто, так би мовити, гралися на цих схемах, “йдуть у сад”. Великі підприємства, які платять податки, працюють, використовуючи механізм “критичного імпорту”, про який я розповів. І це тоді працює.

Питання блокади дуже тісно йшло з іншим питанням – повернення українських територій. Як швидко українські території можна повернути, як це потрібно робити? І все-таки це потрібно робити силою, законодавством чи дипломатією?

– Я вважаю, що ми перебуваємо в такому проміжку часу, коли це питання можна вирішити, вирішити швидко і дипломатичним шляхом. Не військовим шляхом. Нова адміністрація США, готуються вибори у Франції і в Німеччині – такий досить сумний перехідний період. І тому наші опоненти в Російській Федерації, путінський режим, по суті, намагаються цю ситуацію використовувати. Але це також і вікно можливостей для нас. Тому активізувалися різні плани. У тому числі плани, які інспіровані різними країнами і людьми. План Артеменка, який я називаю “планом Артеменка-Льовочкіна” – Льовочкіна, який є одним із архітекторів розгону Майдану, який тепер сів до Верховної Ради і сидить там замість того, щоб сидіти на лаві підсудних, обклавшись своїми юристами і захищаючись від усіх формальних об’єднань. Ну, ти був главою адміністрації Януковича, яка довела країну до цієї ситуації, і ти будеш нам розповідати про мирний план через свого фігляра-маніпулятора Артеменка?! Це неприпустимі речі.

Я знайомий з реальними планами наших дипломатів, які працюють над цією ситуацією. Я, в тому числі, як практик, який занадто багато часу провів у зоні АТО і розумію, що там відбувається, теж беру в цьому участь. Ми маємо абсолютно конкретний план щодо Донбасу, який у разі, якщо воля путінського режиму до реального врегулювання все-таки матиме місце під натиском Заходу, ми маємо план, який буде реалізовуватися. Він абсолютно не пов’язаний ні з найменшими поступками путінському режиму.

Періодично в парламенті виникають ініціативи за вашу відставку. Не секрет, що і на цьому тижні це питання піднялося і успішно провалилося. Хотілось би вас запитати, власне, як ставитеся до цього?

– Я не скеля і не бетонна стіна. Я це, звичайно, сприймаю і на мене це впливає. Але! Я дуже ясно розумів, куди йшов, і я не “кисейная барышня” (їдко-іронічна характеристика жіночого типу, вихованої старою дворянською культурою) і чітко уявляю собі, що повинен робити міністр внутрішніх справ у країні, що воює. І при цьому я наступаю на багато, багато ніг і розштовхую багато жирних дуп. І це багатьом не подобається і вони намагаються відповідати.

Наша система так влаштована, що іноді в них виходить і скласти точку зору, і провести хорошу пропагандистську кампанію. Але для мене важливо бути чесним перед собою і перед тими, хто реально бачить результат. Зробити реформу поліції незворотною, до кінця сформувати в повному обсязі Національну гвардію, яку ми створили в 2014 році тощо. Реформувати повністю, наприклад, Державну службу з питань надзвичайних ситуацій.

Найближчим часом ми оголосимо про повне скорочення і знищення такого поняття, як пожежна інспекція. Коли до вас буде приходити пожежний інспектор, не додому, а у ваш маленький кіоск або мале підприємство, буде приходити і говорити, як зазвичай вони просять відповідні гроші… Коли замість старих МРЕВ у нас з’являються нові сервісні центри – ось це те, що дає мені компенсацію за все цього негативу і лайна, яке йде в бік тих людей, які змушені робити якісь непопулярні та жорсткі речі. І таких людей у нас в країні не так багато і їх треба берегти. Я не про себе – я впораюсь.