ВРУ прийняла закон, який встановлює відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою

Сьогодні, 4 червня, парламент прийняв принципово важливий Закон № 2513 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою». «За» проголосували 236 народних депутатів. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Відтепер Національна поліція отримала інструмент, щоб притягати до кримінальної відповідальності «злодіїв в законі» і припиняти організаційну діяльність по створенню ОЗГ. Важливо, що Закон дає визначення поняттю «злодій в законі», вводить кримінальну відповідальність для таких осіб, визначає відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою і організацію або участь в злочинних зборах (сходці)»- повідомив міністр.

Поняття «злодій в законі» у нас ототожнене з організованою злочинністю. Боротьба з цією категорією нелегка. Особливість статусу «злодія в законі» полягає в тому, що вони ніколи не роблять активних злочинних дій, а створюють «піраміду». За підрахунками МВС учасниками таких злочинних груп виступають кілька тисяч чоловік. Їх хліб – замовні вбивства, вимагання, викрадення елітного транспорту, тортури і ще ряд тяжких та особливо тяжких злочинів.

Сьогодні всі присутні в залі парламенту депутати змогли переконатися в тому, які були «хвилювання» серед відомих в Україні «злодіїв в законі» щодо можливого прийняття Закону № 2513. Перед голосуванням поліція представила аудіозапис, здобутий оперативним шляхом ще на стадії підготовки законопроекту.

«За» проголосували 236 народних депутатів.

Згідно з положеннями Закону, стаття 255 Кримінального кодексу України визначає, що створення злочинної організації, керівництво нею або її структурними одиницями, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Участь у злочинній організації карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна. Якщо такі дії вчинені службовою особою з використанням службового становища, вони караються позбавленням волі на строк від 8 до 13 років з конфіскацією майна.

Створення злочинної спільноти, тобто об’єднання двох або більше злочинних організацій, керівництво такою спільнотою караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна. Такі дії, вчинені особою, яка здійснює злочинний вплив, або знаходиться в статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, в тому числі в статусі «злодія в законі», караються позбавленням волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Під особою, яка перебуває в статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, в тому числі в статусі «злодія в законі», слід розуміти особу, яка завдяки авторитету, особистим якостям або можливостям, здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив.

Стаття 255 КК доповнюється статтею 255-1, згідно з якою умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу вчинене повторно або в ізоляторах тимчасового тримання, слідчих ізоляторах або установах виконання покарань караються позбавленням волі від 9 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу «злодієм в законі» карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Новий закон також встановлює кримінальну відповідальність за організацію або проведення злочинних зборів (сходки). Стаття 255-2 КК визначає, що організація або сприяння в проведенні злочинних зборів (сходки) представників злочинних організацій або організованих груп або осіб, які здійснюють злочинний вплив, для планування здійснення одного або більше злочинів, матеріального забезпечення чи координації злочинної діяльності, в тому числі розподілу доходів, одержаних злочинним шляхом, або сфер злочинного впливу, а також участь в таких зборах (сходці), в тому числі з використанням засобів зв’язку, – караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Згідно зі статтею 255-3 законопроекту від 3 до 7 років позбавлення волі відтепер каратимуть за звернення за застосуванням злочинного впливу до особи, яка завідомо для винного може здійснювати злочинний вплив, зокрема, до особи, яка перебуває в статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, в тому числі в статусі «злодія в законі», з метою застосування їм такого впливу.