Арсен Аваков: Затока, Одеська область: від маніпуляцій на виборах – до вбивств і розкрадання на десятки мільйонів доларів

Міністр внутрішніх справ повідомив, що сьогодні, 10 грудня 2016 року, в Одеській області Національна поліція спільно з Управлінням з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури і Головним управлінням СБУ, провели масштабну операцію по затриманню злочинної банди, яку очолювали керівники місцевої Ради.

«Суспільство вже бачило першу частину операції по захисту прав естонських інвесторів від організованої злочинної групи, що вимагала не більше і не менше 30% від залучених інвестицій в розмірі 50 млн. євро за право на ведення бізнесу. Перші затримання в травні 2016 роки ми провели за фактом замаху на вбивство представника інвестора. Було затримано 6 осіб (голова селищної ради, 2 кілера, 2 подільника, посередник). Оперативники і слідчі продовжували роботу по викриттю не тільки окремих щупалець, а й усього злочинного спрута, всієї злочинної структури і його керівників. На даному етапі відбуваються обшуки і затримання всіх учасників банди», – заявив глава відомства.

В ході операції по затриманню злочинної банди було зафіксовано і внесено в виробництво понад 50 епізодів злочинів, які очолювали обрані на виборах, як з’ясувалося за допомогою махінацій і фальсифікацій, керівники місцевої Ради.

«Це перше з розслідуваних зафіксованих злочинів – маніпуляція виборними процедурами і організація фіктивного голосування. У селище з кількістю виборців 1350 чоловік, при пособництві відповідних чиновників, безпосередньо перед виборами в кілька квартир було прописано 750 (!!!) «виборців». Ці «виборці», які були привезені на вибори, «проголосували»,  тим самим дозволили прийти до влади в селищі, по суті, організованому злочинному угрупуванню. Головна мета, якого – наживатися на махінаціях з землею в курортній прибережній зоні», – зазначив Арсен Аваков.

Сьогодні Департамент захисту економіки і Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції проводять фінальну операцію з припинення діяльності злочинної групи, в складі якої окрім чиновників місцевих органів влади, були місцеві судді, працівники СБУ, поліцейські і прокурори. До операції залучено понад 300 співробітників центрального апарату Нацполіції.

«Ось як вийшло: від «безневинних» маніпуляцій на виборах – до вбивств, підпалів баз відпочинку і санаторіїв з метою перерозподілу землі, фактами прямого вимагання та викрадень. Віддалено від фінансових центрів країни, але на суми в десятки мільйонів доларів! Нацполіція, разом з ГПУ, оприлюднить детальний звіт за результатами операції в кінці наступного тижня», – заявив міністр.