21.3.2013
Враховуючи нахабство влади, якi, відверто нехтують на думкою цілого ряду компетентних експертів в області екологічних ризиків.
Враховуючи непрозорість з точки зору антикорупційних правил укладених договорів про розподіл продукції по сланцевому газу.
Враховуючи масовi протести людей у східних областях України , зокрема багато тисячні мітинги у місті Ізюм Харківської області та місті Слов’янськ Донецької області — відкидаючи політичні спекуляції — фракція «Батьківщина» ухвалила рішення:
1. Провести у квітні 2013 року в комітеті Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу (голова комітету Мартиненко М.В — ВО Батьківщина) громадянські слухання на тему «Забезпечення екологічної безпеки, запобігання и ліквідації негативного впливу видобування нетрадиційних вуглеводнів на навколишнє природнє середовище у зв’язку з укладанням, та під час виконання Угод про розподіл продукції «.
2. Доручити обласним партійним організаціям провести, в рамках підготовки до слухань, широке обговорення законопроекту № 2318 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення екологічної безпеки, запобігання и ліквідації негативного впливу видобування нетрадиційних вуглеводнів на навколишнє природне середовище у зв’язку з укладанням та під час виконання Угод про розподіл продукції »(поданого 18 лютого 2013г депутатами фракцii «Батькiвщина» Аваковим А.Б. та Томенком М.В.) — із залученням до обговорення населення і фахівців професійної експертного середовища.
3. Утворити робочу групу з цього питання за участі народних депутатів фракції «Батьківщина»: Мартиненка Н.В., Авакова А. Б., Томенка М. В., Кужель О. В., Пашинського С. В., Княжицького Н.В, Ілика Р.Р., Кожем’якіна А. А. Бондарева К.А., Котеляк Л.Л., Парубiй А.В., Пишний А. Г., Павелко А.В.
4. Доручити керівництву фракції «Батьківщина» скоординувати ці кроки з іншими опозиційними фракціями парламенту.
5. Доручити керівництву фракції «Батьківщина», разом з народними депутатами фракції — членами робочої групи, організувати робочу зустріч з представниками компаній Shell і Shevron в Україні, з представниками Кабінету Міністрів України, відповідних міністерств і відомств – з метою з’ясування питань що виникли, у зв’язку початком реалізації програм з видобутку сланцевого газу в Україні.
Фракція «Батьківщина» приймаючи зазначене рішення, спеціально відмічає:
Вкрай важливо перевести розгляд цього питання з області політичних спекуляцій — в область компетентного обговорення в колі експертів, з урахуванням всіх переваг та недоліків видобутку нетрадиційних вуглеводнів.
Енергетична незалежність України для нас, українців, бажана й необхідна — як і для всякої людини, що думає про майбутнє своєї країни. Питання тільки в тому, що досягати цього неможна будь якою ціною! Потрібно забезпечити кваліфіковані екологічні фільтри і обмеження, котрі би не допустили ризики для навколишнього середовища і екологічної ситуації в Україні.